A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című konstrukciója keretében 90,75 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a RiverRide Kft. A projekt megvalósítása 2018. januárjában kezdődött meg és 2019. júniusában fejeződött be.


A projekt célját megvalósítva – amely a piaci igényeket kielégítő kétéltű jármű kifejlesztése - sikeresen megalkottuk a Swimbus 12.01 modellünket. A jármű kifejlesztésekor elsődleges célunk az volt, hogy a világon egyedülálló, jól eladható, rendkívül biztonságos kétéltű járművet alkossunk. Hajózási és közúti szempontból a magasszintű biztonságot tartottuk szem előtt, ennek okán beépítésre került a járműbe egy automata tűzjelző és tűzoltó berendezés, mely a biztonságtechnika csúcsát jelenti.


A Swimbus 12.01 modellben számos újítás mellet két fő újdonság került megvalósításra a korábbi járművekhez képest. Egyrészt kialakítottunk egy új hűtésrendszert, amelynek köszönhetően a jármű képes igen széles üzemeltetési hőmérsékleti tartományban (-25˚C-tól a +40˚C-ig terjed) is működni. Másrészt beépítésre került egy új hajtásrendszer. Az új hajtóműben található Cort gyűrűk segítségével a hajó gyorsabb, biztonságosabb és gazdaságosabban üzemeltethető lett.


A Swimbus rendelkezik a szükséges hatósági vizsgákkal (Európai Uniós közúti és vízügyi tanúsítványok), ellentétben az Európán kívüli és az európai piacon jelenleg elérhető kétéltű járművekkel, amelyek csak egyedi engedélyekkel üzemelnek.


A projekthez elnyert támogatás mértéke: 90 757 417,- Ft, 60,8 %-os támogatási intenzitással.
A projekt összértéke: 149 212 067,- Ft.